« Home | Tord Air Force One » | L’osez-No! » | Un bitllet amb Baudelaire » | CyberPoem 2.1 » | Mentides i drets » | Fascicles » | Del que diu Levante de Castelló sobre l'Osez-no! d... » | Xupacabras vs Osez-no! Aparició a El Toro! » | Panderoles, xim pum, tracatrac » | 2001, una rajoleta sideral » 

dimarts, de setembre 27, 2005 

El Zorzal Criollo


Tal i com ja avançàvem la setmana passada, aviat començarà la temporada del parany. Com ja ha divulgat la premsa, enguany tornen a pintar bastos entre la paranyeria local. Tot i que en un viatge a València, aquesta setmana, he comprovat com els preparatius a molts paranys de la Plana Baixa, segueixen els rituals de costum, com si no passara res... Coincidint amb aquestes cabòries ornitològiques, m’arriba, amb la corresponent puntualitat a la que em tenen acostumat, la «revista de empresas» Adiós, que edita l’Empresa Mixta de Servicios Funerarios de Madrid, SA. Aquests senyors anualment convoquen un concurs literari de tanatocontes i el primer any d’aquesta convocatòria oferien un viatge a Bali pel guanyador. Els vaig enviar un missatge electrònic preguntant-los que, si guanyava el premi, el viatge com l’hauria de fer? Viu o mort? Em van contestar molt amablement exalçant el meu humor negre i es van prendre la llicència, per la qual els estaré eternament agraït, de subscriure’m, sense pagar ni un duro (ara ni un cèntim), a Adiós.
En el número de setembre-octubre d’enguany, el reportatge central de la revista, que obre portada, es titula «Carlitos Gardel, un cadàver inmortal» i el signa la redactora en cap de la revista, Nieves Concostrina. Per aquest reportatge m’assabente que a Carlos Gardel l’anomenaven el «Zorzal Criollo», perquè, com tots vostès saben, la seua veu brodava el tango com el millor dels Turdus philomelos (o tord comú, en llatí) que volen, a la tardor, per les nostres contrades. A més, Carlos Gardel era europeu (això diuen). Va nàixer concretament a la localitat de Tolosa de Llenguadoc, encara que els uruguaians asseguren que nasqué a Tacuarembó i, segons el reportatge de Nieves Concostrina, fill de l’algep: «fruto de las relaciones prohibidas entre un poderoso militar, Carlos Escayola, y una adolescente, María Leila, que entonces era su cuñada y años después llegó a ser su esposa...». Per la seua banda, els argentins també el reclamen: accepten el naixement a Tolosa, però es veu que després es va nacionalitzar argentí... un embolic de tres mil parells de codonys. Ara hi ha qui demana que se’n facen proves del DNA de la presumpta mare francesa i de Gardel, però una jutgessa argentina, Fabiana Schafrikde (no hi ha cap constància que haja sigut jutgessa de Nules), s’ha oposat perquè diu que hi ha massa proves documentals de l’origen migrador de Gardel. Estaríem, per tant, no només davant d’un gran tord o zorzal cantaire, sinó d’un dels tords de migració de més llarga volada.
I també aquest zorzal, enllaçaria amb el tema que tractàvem la setmana passada: la seguretat en l’aviació. Enguany ha fet els setanta anys de la mort de Gardel, el 24 de juny, per ser més exactes, i Gardel, com un tord de parany, pobret, es va estavellar mentre volava. Aquell 24 de juny de 1935, segons explica Concostrina, Gardel va despegar en un trimotor F-31 a Bogotà en vol cap a Cali, va realitzar una escala tècnica a Medellín i en intentar enlairar-se d’allà, el trimotor va ensopegar amb un altre avió i... allà vas cabàs! Carlos Gardel va entrar definitivament, amb 44 anys, en la llegenda. El reportatge de Adiós atribueix les causes de la col•lisió a la rivalitat entre pilots: un altre aspecte que haurien de vigilar els capos del nostre presumpte aeroport de la Vilanova: La història del xoc d’avions en que va morir el Zorzal Criollo és complicada i plena de misteris: un pilot de SCADT (Sociedad Colombo Alemana de Transportes Aéreos), Hans Ulrich Thom acollonava amb els seus vols un altre pilot: Ernesto Samper, de la SACO (Sociedad Aérea Colombiana) i un pique d’aquestes característiques va resultar fatal per al millor tord que ha donat la història.
Tords, tanguistes, pilots... el cel dels déus, el cel del pilot Connell, del novel•lista James Salter, el cel-ta de Vigo, el cel dels apòstates, el cel-i-bat... Tots s’apleguen a les estrelles, en un enlairament místic. Mentres, a Castelló, ens guanyen la cursa de la glòria de la lingüística universal: en un anunci d’automòbils se’ns assegura que científics canadencs han inventant (i fins i tot s’hi pot veure) una màquina que decodifica i tradueix el llenguatge dels pollastres. El pollastre diu que no es comprarà mai un cotxe d’una determinada marca... A Josety i a Gimeno els han guanyat la mà, Cooc! Cooooc! quina llàstima!

Article publicat a Levante de Castelló, dilluns 26 de setembre de 2005. El bisbe se'n va, Laus Deo!

He trobat el teu blog cercant al Googel “mercadona” ???? Es fantàstic, super, felicitats !! Del Merca-Dona ni rastre...
Et llegiré, jaka

Gàsies!
M'aphalagueu,
W.

Hola bèstia meua.
Ja hi he tornat. No li vaig poder tocar el mandango a Victor Noir.
La Torre Infiel es preciosa per la Nit, pareix pur foc.
M'agraden molt els torts fregits només amb un raig d'oli i alls.
:*B7777

Hola!
Entré para curiosear y veo que está Carlitos en tu blog...entendí algo pero necesitaría una versión en "cagastellano".

Ahora...si entendí bien, la cosa pasa por la ciudadanía del Carlitos, cosa que no queremos saber; pues Gardel "cada día canta mejor", y cuanto menos se sepa de la vida de una persona más misterio hay a su alrededor y más grande el mito. Somos un país nuevecito y necesitamos mitos.

O...quizá pase por si el zorzal es o no un zorzal (aquí el zorzal es también el Chalchalero (Turdus rufiventris rufiventris)que puedes ver aquí
http://www.flickr.com/photos/-fernando-/35309839

Me voy a ver la pasta, que es domingo y la bolognesa es digna de toda atención.
¡Besos desde Argentina!

Publica un comentari

Hagiografia del Wuniatu

  • Sóc Wuniatu
  • Sóc a Wallis & Futuna
  • Les meues dades personals no tenen cap interès o són d'interès molt baix
La meua vida i miracles
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from wuniatu. Make your own badge here.
Powered by Blogger
and Blogger Templates