Lectures d'estiu, El Blog del Wuniatu" /> Lectures d'estiu | El Blog del Wuniatu" />

« Home | Exposició amb Ripollés a Llucena (2) » | Exposició amb Ripollés a Llucena (1) » | Un francès ben fet... sempre és una meravella » | Vers l'escriptura del caos? » | Caderneres » | Ferran Sáez ataca de blog nou » | Concurs de pets » | A tu lado semos mutxas » | Pam! Pam! Aeroclub! » | La ràfia » 

diumenge, de juny 26, 2005 

Lectures d'estiu


Res millor per combatre els rigors de l’estiu que una bona hamaca, l’ombra d’una figuera (si és possible amb les figues encara verdes perquè no et deixen perdut... si són figues napolitanes o de coll de dama, ja és indiferent), una cantarella d’aigua fresca (sense contaminar com els nostres aqüífers subterranis) i un bon llibre. És barat i saludable. Si t’unfles d’aire condicionat acabes amb mal de gola i amorrat al bisolvon, i no, no es tracta d’això, que és mala cosa. Una servidora ha fet això i s’ha comprat un llibre de butxaca que li durarà, com a mínim, cinc hores (i no és cap llibre de Miguel Delibes, que ja se’ls ha llegit tots; ni cap article que no s’entén, ni en cinc hores, tu!: hi ha qui no entén certs articles perquè s’entesta a buscar coses que no hi són. És gent que ignora els principis de causalitat i casualitat, i clar, de vegades, alguna vestal mediàtica li cerca tres potes al gat quan el gat, de potes, en té quatre i el rabo... per cert, sabeu per què els gats aixequen la cua quan els passes la mà pel llom? Doncs molt senzill: per assenyalar que s’ha acabat el gat. Com diria Raimon, quan creus que el gat s’acaba, torna a començar...).
El llibre que m’he comprat és baratet, de butxaca, perquè com que no rep subvencions de ningú, no puc fer-me bibliòfil (això de bibliòfil no és cap perversió sexual, encara; eh, vestal mediàtica?). Es titula «El libro de los hechos insólitos», de Gregorio Doval, el va publicar la Biblioteca de consulta d’Alianza Editorial, en 1994, i parla una mica de tot (10,50 euros). El autor, que aporta poques dades biogràfiques, (no sabem si va ser aprenent de poeta o no, però és igual, no és cap desprestigi ser aprenent d’alguna cosa, encara que siga sublim, com la poesia...) diu que els fets que narra els va trobar mentre espigolava bibliografia per redactar preguntes per a concursos d’una televisió privada (legal) d’àmbit estatal. Aquest llibre és molt entretingut, i t’hi assabentes de coses que poden semblar inaudites, però sembla que no, que estan documentades, perquè l’autor, al final, esmenta les fonts d’on ho ha tret. Així, ara que s’estilen els sopars de germanor a la fresca, sabem, per exemple, que el sopar més gran de la història el va donar Juli Cèsar, sense necessitat que els estómacs agraïts que hi van acudir hagueren d’emprar tota l’artilleria mediàtica al seu abast. Diu Doval: «El mayor banquete de que se tiene noticia fue sin duda el que ofreció Julio César a su regreso victorioso de Oriente. En el invitó en varias jornadas a 260.000 personas que se sentaron en 22.000 mesas». Sembla ser, el llibre no ho diu, que no es van haver de rascar ni un sesterci de la butxaca del pèplum (quines paraulotes, eh, vestal mediàtica?).
Tanmateix, supose que serà de més interès per al lector o lectora habitual, conèixer coses sobre els articles de gran consum. Els cigrons, per exemple, ara que la premsa diu que la qualitat de l’esperma humà està baixant d’una manera sense precedents, Doval ens recomana els cigrons amb aquesta nota: «En la Edad Media, los garbanzos, como otros muchos alimentos, fueron catalogados como afrodisíacos, considerando que su ingestión producía un aumento de la cantidad de semen». A falta de qualitat, quantitat. Clar que no és recomanable sopar un cocidito de cigrons, que igual t’agafa un mal de panxa que et fot el bronzejat i la flora intestinal en un tres i no res (3+0 = 3, l’ordre del cigrons no altera el producte). Són millors els sopars lleugerets; això sí, compte amb les maioneses i les salses dels còctels de marisc... que després has de prendre fortasec i arròs bullit un mes seguit...
Canviant de tercio, ara que el gremi de la sotana està tan escarotat amb temes de família, reproducció, assistida, municipi, diputació i sindicatos, convé recordar, com fa aquest llibre tan divertit, que va ser un sacerdot, i no un científic lliure pensador, qui va inventar la inseminació artificial. L’home, com el científic rus Pavlov, pare del conductisme (un «padre» rector dels escolapis va ser al primer que li vaig escoltar allò de Pavlov i el seu gos, aquest home baixet, vestia sempre de gris, com una mosca vironera, ens animava a provar senzilles i innòcues tècniques conductistes amb els germans petits...) s’ho feia amb gossos. Ho diu la secció «Pioneros»: «El sacerdote y biólogo italiano Lázaro Spallanzani (1729-1799) demostró en la tardía fecha de 1779 que el semen era necesario para la fertilización. En 1785, Spallanzani llevó a cabo con éxito la primera inseminación artificial que la historia recuerda. En aquel año, Spallanzani inyectó semen de perro directamente en el aparato genital de una perra aislada convenientemente en un cuarto cerrado. Al cabo de sesenta y dos días la perra dio a luz dos machos y una hembra». Quines curioses triquinyueles i autènticos malabares, les d’aquests capellanots! Deixe, per a una altra setmana, alguna facècia de la secció «Perversidad, corrupción y libertinaje» (pàgs. 318-337). Buenas notxes, bona nit! :-P


Article del 26 de juny de 2005. Publicat al diari Levante de Castelló, com quasi tots...

Cool blog you have. I have a new york city clarinet repair
related site. Check it out if you get a chance. The URL is new york city clarinet repair

Excellent blog, i really like it. I also have a site about crampon clarinets
. If you are interested, please visit it here: crampon clarinets

L'autor ha suprimit aquest comentari.

Publica un comentari

Hagiografia del Wuniatu

  • Sóc Wuniatu
  • Sóc a Wallis & Futuna
  • Les meues dades personals no tenen cap interès o són d'interès molt baix
La meua vida i miracles
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from wuniatu. Make your own badge here.
Powered by Blogger
and Blogger Templates