« Home | «El blau de Marja-Maya Jankovic» (article) » | Placa F. Tozzi  » | Sargantana  » | De tornada » | Poema visual del blau de Maya » | Catàlisi blava de Maya Jankovic » | L'orquídia » | «Tractat del caos» » | La marieta » | marietaw  » 

dimecres, d’agost 25, 2004 

Fisiognòmica

Ferran Sáez Mateu, que va copar, junt amb Matthew Tree, i jo mateix, els premis Octubre en l'edició de 1999 (amb el llibre Dislocacions; el de Matthew era Ella ve quan vol i el meu, Llibre de voliaines) escrivia, el passat dia 17 d'agost, de los corrientes, un article al diari Avui, on diu que sóc clavat al Al-Sader. Jo ja ho havia pensat en veure la portada de El Temps d'aquesta setmana: si em deixe la barba més llarga -com la duia anys enrere-, em trec les ulleres, pose cara de mala hòstia i em pose a la cabota (enorme, la meua) un turbant, doncs sí, és cert. Potser em faig una foto així, d'aquí un mes (ara duc la barba massa curta i comprovareu com el Ferran no s'equivoca).
Per cert, el pare de Ferran Sáez té una de les millors receptes per fer una caragolada molt senzilla (no de bades són de la Granja d'Escarp). Consisteix, senzillament a botar-li foc a un canyar. Després, si voleu sal o all-i-oli, convé que hàgeu tingut la precaució de portar-ho amb vosaltres. Ferran Sáez és l'últim intel·lectual tipus Josep Pla: a l'hivern va per Barcelona amb boina, adminicle caboteril que hauríem de tornar a posar de moda en aquests temps de globalització. L'article:


PENSEM-HI
Cultures
Ferran Sáez Mateu

ferransaez@hotmail.com
Un dels tres o quatre milions d'experts en món islàmic que han sorgit com bolets a Europa explicava la setmana passada que els recents esdeveniments a l'Iraq "tenen un rerefons cultural que la majoria d'occidentals no comprèn". Resulta que per als musulmans xiïtes d'arreu del món el mausoleu d'Alí és un lloc que representa, si fa no fa, allò que per a un catòlic seria la plaça de Sant Pere. Si les forces que ocupen l'Iraq penetressin en aquell lloc sant, l'acció seria llegida unànimement com una profanació gravíssima. La força del clergue Muqtada al Sader -té una semblança extraordinària amb un bon amic meu, el poeta castellonenc Antoni Albalat- es basa en això, no pas en les seves raquítiques milícies. Molt bé: ja tenim una clau per a entendre millor l'assumpte. Ep: dic "una clau", no "la clau". Perquè quan es juga a interpretar la realitat a còpia de (suposats) rerefons culturals, com feia el (suposat) expert al·ludit més amunt, les coses es compliquen inexorablement. Imaginem que algun cínic pretengui justificar la bel·licositat nord-americana només en clau cultural, sense cap altra consideració política, econòmica, etc. Ho tindria ben fàcil: als Estats Units, la possessió d'armes de foc està reconeguda per la mateixa Constitució, la més antiga del món vigent. Gairebé qualsevol persona d'aquell país pot tenir legalment certs tipus d'armes automàtiques que a la majoria de països del món només estan en mans de l'exèrcit. Això explicaria la seva actitud agressiva en política internacional, etc. Espero que ningú no s'hagi empassat aquest exemple basat en l'exacerbació demagògica del relativisme cultural. En canvi, és ben probable que moltes persones hagin acabat interpretant les darreres accions de la resistència iraquiana només en clau "cultural" (no política, ni econòmica). N'abusem, de la paraula "cultura". El Fòrum era una bona oportunitat per a posar les coses, i les paraules, al seu lloc.

Hello,

I am searching for fresh information
for my cc Infopage, 30,000 daily updated Information Pages about all kind of subjects.

It might interest you to know that your blog has been visited and has been read. I hope you enjoy your "Blogging".

I wish you all the luck I can, keep the good work going!

Kind regards,
Jos
Today's News About Google

L'autor ha suprimit aquest comentari.

L'autor ha suprimit aquest comentari.

Publica un comentari

Hagiografia del Wuniatu

  • Sóc Wuniatu
  • Sóc a Wallis & Futuna
  • Les meues dades personals no tenen cap interès o són d'interès molt baix
La meua vida i miracles
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from wuniatu. Make your own badge here.
Powered by Blogger
and Blogger Templates